П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Кохання та оборона: як будували Замок Любарта

Луцьк – гарне та неповторне місто. Кожна його вуличка береже свою історію. Найвизначнішою пам’яткою архітектури всієї Волині є легендарний Замок Любарта, побудований ще у XV столітті. Історія його створення оповита таємницями та легендами, тож, у пошуках цікавих історій та насолоди незабутніми видами, щороку сюди з’їжджаються тисячі туристів з усієї України та з-за кордону. Далі на lutsk-future.

В Україні Замок Любарта – єдина архітектурна пам’ятка середньовіччя, яка практично повністю збереглася до наших днів, і входить до складу заповідника “Старий Луцьк”. Свого часу Замок Любарта був резиденцією Великого князя, а пізніше королівської влади Волинського воєводства. У різний період часу він був центром політичного, культурного, релігійного та військового життя . Тут знаходились важливі судові та оборонні об’єкти, зокрема Луцький Трибунал.  

Зведений в ім’я кохання та став важливим оборонним об’єктом

1

Знаменитий Луцький замок побудував князь Любарт. Зробив він це не через прагнення підтвердити свою велич, а заради кохання. Замок звели на честь його коханої дружини Анни – Буче. Незвичайна форма замку, що подібна до не правильного трикутника, також мала сакральний сенс. У кожній його вершині знаходилася вежа, яка була символом віри, надії та любові Любарта до Анни – Буче. 

Далі його використовували як резиденцію. Замок Любарта став свідком величезної кількості історичних подій. Зокрема, у 1429 році тут відбувся з’їзд європейських монархів. Пиво і вино тоді лилось у замку рікою. До столу подавали м’ясо диких кабанів, лосів, зубрів, а столове приладдя було із чистого золота та срібла. Щоб розважити гостей, проводили лицарські турніри, забави та традиційне полювання. Всі політичні питання вирішувалися у княжому дворі Верхнього замку. 

Витримав десятки нападів, але скорився Наливайку: оборонна міць Замку Любарта

1

Незважаючи на всі веселощі, які тут відбувались, головною функцією Замка Любарта був захист та оборона найвищих осіб тодішньої держави. Бажаючих захопити владу було хоч відбавляй, але він багато разів упевнено тримав оборону, витримав облогу військ Свидригайла, але впав під натиском загонів Северина Наливайко. 

Вже за два століття замок почав втрачати свій вплив та важливе значення. Річ Посполита трансформувалася і вся інфраструктура разом з нею. Остаточно окольний замок припинив своє існуванн у ХІХ столітті, він просто перестав використовуватись за призначенням. Поступово Замок Любарта почав руйнуватися, тоді його почали оберігати законом. Ще за сотню років його частково відреставрували та відновили фрагмент Окольного замку. 

Сучасне життя замку 

Зараз Замок Любарта – це важлива історична та культурна спадщина Волині. Найбільше його використовують для проведення екскурсій та різноманітних стилізованих фестивалів. Однією з маловідомих родзинок архітектурної пам’ятки є написи на його стінах. Раніше бажаючих таким чином залишити свій слід в історії було доволі багато. Історики повідомляють, що один із найстаріших написів датовано 1444 роком. Свій автограф на стінах залишила також сестра Лесі Українки – Ольга Косач. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.