Неділя, 28 Квітня, 2024

Новий мобільний додаток допоможе розпізнати фальшиві ліки

Наприкінці цього року Міністерство охорони здоров’я представить новий мобільний додаток, який буде визначати справжність медичних препаратів. Докладніше про це розповість lutsk-future.

Усе частіше трапляються випадки підробки ліків, які українці купують в аптеках. Більша частина — препарати для покращення травлення та проти застуди. Тому, з 1 вересня на упаковках ліків почнуть з’являтися спеціальні маркування завдяки якому українці матимуть можливість перевірити медичні ліки на оригінальність. Таке маркування містить двовимірний штрих-код, а дані про це будуть вносити до єдиної державної системи моніторингу звернення лікувальних засобів.

Як це діє?

Відтак, усі власники смартфонів, які матимуть новий мобільний додаток, відсканувавши штрих-код, отримають на екрані телефону усю необхідну інформацію щодо конкретних ліків, а саме: справжність препарату, протермінованість та, за необхідності, легальність і дотримання норм ввезення його з-за кордону.

До слова, деякі українські фармацевтичні виробники закупили необхідне обладнання та розпочали маркування препаратів. Також, більшість ноземних ліків, які привозять до України, уже мають спеціальне кодування упаковок.

Також, 2D-кодування дозволить державі відслідковувати увесь шлях постачання ліків — від виробництва чи імпорту до продажу в аптеці.

Цей інноваційний проект матиме декілька етапів:

  • Протягом цього та до кінця наступного року запроваджується пілотний проект. МОЗ оцінить ефетивність, запровадить електронну базу даних та систему моніторингу звернення ліків;
  • У період 2021–2023 роки передбачено поступове введення обов’язкового маркування.

З часом, буде розвиватися наповнення інформаційної бази медичних препаратів та інтегрують її з центральним компонентом системи «Електронного здоров’я», а контролюючі органи матимуть змогу в онлайн-режимі відслідковувати продаж ліків, зокрема, які продаються за рецептом — база маркування буде інтегрована з базою рецептів. У випадку продажу таких лікарських засобів без рецепту, контролюючі органи отримують сповіщення від системи та зможуть відреагувати.

Міністерство охорони здоров’я запевняє, що таким чином держава отримає статистику споживання ліків пацієнтами та матиме змогу точніше планувати об’єми закупівель, а фармацевтичні компанії — об’єми виробництва та розподіл препаратів по аптеках.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.