Вівторок, 19 Березня, 2024

Як волонтери приводять до ладу музей-скансен біля Луцька

Сьогодні, lutsk-future, посилаючись на ВолиньUA, розповість про те, як волонтери допомагають наводити благоустрій у музеї-скансен, що знаходиться біля Луцька.

Усього за п’ятнадцять кілометрів від міста Луцьк, у селищі Рокині, розташований неймовірний музей історії сільського господарства Волині. Тут зібралася українська та іноземна молодь для ознайомлення з культурою нашого краю. Також, вони є волонтерами міжнародного волонтерського табору «Старовинна Волинь — перехрестя культур» та наводять лад у музеї-скансен.

У таборі дівчата та хлопці із шести країн світу (Азербайджан, Польща, Туреччина, Іспанія, Мексика та Україна) з 9.00 до 13.00 займаються облагородженням території музею: фарбують покрівлі та паркани, оновлюють стенди, прибирають, реставрують браму. 

Щоразу для інозмемних помічників влаштовують екскурсію містом Луцьк, а в самому музеї навчають доїти козу, жати жито та створювати власноруч ляльки-мотанки.

Дехто з волонтерів уперше прибув до нашої країни, а є й такі, хто вже декілька років поспіль бере участь у таких заходах та з радістю допомагають людям.

Така волонтерська діяльність — це шанс гарно провести літні канікули, познайомитися з новими людьми, новою країною та її культурою і, звичайно, допомогти облагородити такі історичні місця, як музей-скансен на Волині.

Третій рік поспіль біля музею-скансен влаштовують міжнародний табір. Минулого року у ньому зібралися молодики та дівчата із Франції, Німеччини, Чехії, Туреччини, Мексики та Словаччини.

Трішки історії

Музей історії сільського господарства Волині — це унікальне місце, у якому зібрана культура області. Працівники проживають у хатах, доглядають за ними, територією, худобою, косять сіно, печуть хліб та з радістю пригощають відвідувачів українськими стравами.

Усі бажаючі можуть спробувати попрацювати із сільськогосподарськими знаряддями праці.

Також, на території музею-скансен проводять різноманітні ярмарки, конференції та свята.

Музей нагадує одну старовинну сільську вулицю, на якій розташовані декілька садиб, облаштовані двори з хлівами, криницями, тинами і клунями.

Скансен розповідає історію Волинського краю, села, його культуру та природу. Один із залів експозиції музею, а  їх усього вісім, присвячений історії української державності.

Назва “скансен”, за словами координатора Валерія Бідношея, пішла зі Швеції. У перекладі означає “музей під відкритим небом”

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.