Вівторок, 19 Березня, 2024

У Луцьку з'явиться 6 нових скульптур

Днями в системі електронних закупівель Prozorro з’явилася інформація про те, що виконавчим комітетом Луцької міськради було виділено 150 тисяч гривень бюджетних коштів на придбання 6 скульптур луцького кликуна. Далі про це, а також про те, хто такі кликуни, розповість lutsk-future з посиланням на Хроніки Любарта.

На що піде 150000 гривень?

В договорі, укладеному між виконавчим комітетом Луцької міської ради та підприємцем Музичком В.А. зазначається, що останній є замовником та до 31 серпня цього року зобов’язаний виконати такі роботи:

  • розробити ескізи 6 скульптур луцького кликуна висотою не менше 32 сантиметрів, які повинні бути у різних образах;
  • виготовити з бронзи розроблені міні-скульптури;
  • в доповнення до деяких кликунів намалювати мурали;
  • гарантувати авторський супровід встановлення луцьких кликунів.

Оплата замовлення з коштів державного бюджету буде здійснювати поетапно – за кожну виготовлену міні-скульптуру.

Хто такі луцькі кликуни? 

Луцький кликун – таємничий символ нашого міста. Вперше він був згаданий ще в XV столітті та увіковічений на одному з будинків в старій частині Луцька. Робітник, який в 1948 році розбирав напівзруйновану будівлю, знайшов цікавий уламок кахлі – з озброєним  чоловічком в ковпаку. Історики встановили, що на уламку – зображення міського стражника, який був також кликуном. Кликуни в давні часи оголошували на площах міста розпорядження короля та уряду, а також інформували містян про різноманітні новини. 

Будівлі середньовічного Луцька здебільшого були виготовлені з дерева, а містяни освітлювали свої оселі свічками, тож один неуважний рух міг спричинити руйнування цілих кварталів. Так, кликуни, окрім сповіщень, також виконували роль охоронців. Ці чоловічки пильнували, щоб у місті не трапилася пожежа.

луцький кликун

Маґістрати (представники уряду) наймали кликунів на визначений термін, а заробітну плату видавали із скарбниці міста. Окрім коштів, кликуни отримували житло та щорічну виплату на придбання одягу або взуття. На свята вони, які і інші міські слуги, отримували подарунки.

Історичні нотатки свідчать, що за непокору війтові, кликуна могли побити. Однією із жертв в 1602 році став і луцький кликун Андрій Куля, якого місцевий війт Марко Жоравницький наказав відлупцювати киями, за те, що той не захотів оголосити міщанам його волю. 

По всьому Луцьку символам нашого міста встановлені бронзові скульптури. Перша з них з’явилася 23 серпня 2015 року на розі вулиць Сенаторки Левчанівської та Лесі Українки. Пізніше міні-скульптури кликуна встановили біля Луцького замку, в зоопарку, на пероні залізничного вокзалу та на Братському мості. Також щоранку біля кав’ярні “Старе місто”, з’являється і шостий кликун, який ввечері знову зникає. 

Кликун, який оселився в Луцькому зоопарку, дбайливо тримає в руках зайченя, а біля його ніг знаходиться ще кілька тварин. Подейкують, що цей чоловічок має свою таємницю: той, хто потре бронзову тваринку, обов’язково завітає до зоопарку ще раз!

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.