Четвер, 25 Квітня, 2024

Центральний ринок: бути чи не бути?

Коли з’явився центральний ринок, як це було?

Центральний ринок, місце, де за останній період відбувається нескінченна череда спорів та дискусій. Нещодавно відбулося зібрання метою якого було розібратися, яким чином краще і раціональніше провести переміщення центрального ринку на нове місце (сьогодні відоме як «Новий ринок»). Згідно з обговоренням, територія ринку «Новий» позиціонується як єдине місце, яке готове до продовження ведення торгівлі, пише lutsk-future.com.ua.

Якщо поринути в історію розвитку створення «Старого ринку» то це почалося ще наприкінці ХХ століття, перед розпадом СРСР. Те, що наразі представлене ринком, тоді було невеличкою торговою частиною перед замком. На території знаходилось декілька магазинчиків, що мали як продовольчий так і непродовольчий характер, проте асортимент у всіх різнився. В такий спосіб усі магазинчики отримували прибуток.

2

Коли Україна прийняла незалежність, територія ринку перетворилася в повноцінний ринок. Усі люди, що мали найрізноманітніші види продукції, могли приїхати на ринок і продати за власною ціною. Тоді ж власники території впровадили можливість оренди. Саме завдяки такому розвитку подій, люди почали орендувати території та займатися підприємницькою діяльністю і ринок набув такої форми, яку він має зараз.

Якщо розглядати асортимент ринку, його розташування та ціни то можна помітити масу переваг. Наприклад, зручність розташування, територія, де 70% маршрутних засобів здійснюють перевезення. В свою чергу великий асортиментний вибір як продовольчих, так і непродовольчих товарів за доступною ціною. Проте недоліків все ж більше. Один із головних недоліків – ринок є частиною старого міста. Давайте уявимо подібну картину в будь-якому місті Європи.

4

Як все стало: початок ринкових суперечок

Подібні недоліки перш за все враховуються в оцінку міста. Саме тому Міська рада прийняла рішення про перенос ринку на нову територію. Сьогодні близько 150 підприємців підписали договір, згідно якого відбудеться переміщення контейнерів на нову територію. Задля покращення умов проведення підприємницької діяльності був запроваджений проєкт, за яким збільшать кількість маршрутних засобів, що проїжджатимуть «Новим ринком».

«Сьогодні ми бачимо, що безліч підприємців готові до переїзду і укладають договори з юристами Нового ринку. Сподіваємося, що він запрацює найближчим часом», – зауважив Григорій Недопад.

Про це йдеться на сайті міськради.

Процес демонтажу та переміщення металевих контейнерів вже розпочатий. В дописі на сторінці фейсбук департаменту муніципальної варти Луцької міської ради зазначено:

«Один за одним вивозимо контейнери з території ринку, власники яких подали відповідні заяви для добровільного демонтажу. Повідомляємо, що міська рада й надалі приймає заяви від підприємців, які добровільно бажають перевезти свої контейнери і потребують сприяння у цьому міської ради. Заяви необхідно подавати до ЦНАПу з вказанням реквізитів, контактних даних та місцезнаходження контейнера».

Проте, не всі підприємці готові до змін. Починаючи з 10 березня на Центральному ринку почали різати паркан. Підприємці, що переймалися за свої контейнери підійнялися на супротив. Результат таких дій, відбулася сутичка між мунвартою та підприємцями.

Натомість є декілька постраждалих. Одну із працівниць мунварти забрала швидка допомога. Двом підприємцям була надана екстрена допомога на місці. Людей почала розбороняти поліція.

“Я забороняю проводити будь-які демонтажі до рішення суду. Є провадження, в рамках якого ми будемо конкретно доводити, хто скоїв це”, – каже начальник поліції у Волинській області Петро Шпига. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.