Четвер, 25 Квітня, 2024

Луцьк встановлює «розумні» зупинки

Що це таке?

Щоденно користуючись маршрутним таксі ми стикаємось з низкою проблем. У нашому місті одиниці зупинок облаштовані лавками та смітниками, що є корисно для міста. Проте, облаштованими є більше половини зупинок, що викликає обурення в людей, де зупинки виглядають як територія із встановленим знаком «зупинка для маршрутного транспорту», пише lutsk-future.com.ua.

Наступною проблемою є графік руху маршруток. Більшість жителів очікують транспорт по 10-20 хвилин. Люди не знають, чи він взагалі ходить, скільки автобусів під певним номером ходить і де вони перебувають в момент їх очікування. Люди, що більше розбираються в гаджетах і знають як користуватися тими, чи іншими додатками, знають про CityBus Луцьк. Проте знову ж таки, додаток моніторить не усі маршрутки. Влада бореться примушуючи водіїв підключати маршрутки до системи моніторингу.

«Розумні» зупинки, це проєкт, в якому йдеться про облаштування місцевих громадських зупинок з додатковими зручностями для жителів. В зручності буде входити сітілайт, який буде працювати аналогічно додатку, що наведено вище. Люди зможуть спостерігати за процесом переміщення маршруток та бачити кількість курсування автобусів за їх рейсом. Ще одна із зручностей це табло, що буде показувати час прибуття автобусів.

Конструкція «розумних» зупинок

2

Проєкт передбачає створення зупинки на металевих основах, де стінки будуть скляні із захисною бронеплівкою. Біля зупинки будуть також розміщенні смітники. Поверхня зупинки буде оснащена сонячними панелями. Всередині зупинки будуть стояти дерев’яні лавки, сітілайт з зображенням карти-схеми міста, електронне інформаційне табло та камера спостереження. Також будуть проведені USB-роз’єми для зарядки.

Сонячні батареї відповідатимуть за електроенергію всередині зупинки. Від електроенергії буде працювати сітілайт, табло, камера та USB. За своєю ідеєю сітілайт буде показувати номер та місце розташування маршруток, це полегшить процес моніторингу. На табло будуть розміщені номера маршрутних транспортів та час їх прибуття, що буде розрахований згідно формули (відстань поділена на середню швидкість з урахуванням часу стояння на зупинках та світлофорах). Камери сприятимуть збереженню «розумних» зупинок від вандалізму.

Перевагами проєкту є екологічність, габаритність та ціна. Адже, якби використовувалися не сонячні батареї то ціна б була значно вищою. Як результат користуючись альтернативним джерелом енергії ми вирішуємо одразу декілька проблем і тим самим модернізуємо місто.

Де вони будуть розміщені?

3

Встановлення подібних зупинок планується виконати до 15 липня поточного року. Наразі, міська рада зауважила, що буде встановлено 22 конструкції, які вартуватимуть 3.3 млн. гривень.

Міська рада на офіційному сайті зазначає, що розміщення буде відбуватися на зупинках громадського транспорту: «Вулиця Бенделіані», «Готель «Лучеськ», «Міська лікарня» (на двох зупинках), «Школі №23», «Гімназія №4» (на двох зупинках), «Вулиця Даньшина», «Братський міст», «Вулиця Шевченка», «Електротермометрія», «40 квартал», «Луцький національний технічний університет», «Торговий центр «Гостинець», «Школа №5», «Залізничний вокзал», «Вулиця Авторемонтна», «Площа Героїв Майдану», «Проспект Соборності», «Завокзальний ринок» (на двох зупинках), «Школа №24».

Їх розміщення залежить від території, де кут падіння сонця сприятиме ефективному виробленню електроенергії. Проте, в майбутньому планується облаштувати подібними зупинками все місто, додатково скорегувавши сонячні панелі так, щоб їх ефективність роботи була однаковою на всіх зупинках. Завдяки таким проєктам Луцьк рухається в Європу.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.