Субота, 20 Квітня, 2024

Зневажливе ставлення до волонтерки і госпітальєрки в українському автобусі

 

Про конфлікт дізнаємось з посту у фейсбук Ярини Чорногуз. Дівчина розповідає, що поверталась додому зі своєю товаришкою з похоронів свого хлопця, 22-річного бійця Миколи Сорочука, який загинув у день Соборності від кулі ворожого снайпера. В салоні автобусу зі сполученням «Луцьк-Київ» показували російський телесеріал. На зауваження дівчини, що вона тільки повернулась з зони бойових дій і їй неприємно дивитись російський телепродукт, та її прохання вимкнути це, водій відповів негативно і агресивно, пише lutsk-future.com.ua.

«Ми почали наполягати далі, Настя ввімкнула камеру на телефоні, після чого водій почав вибивати телефон у неї з рук (прикріплюємо). Водій почав вимагати, аби ми дізналися думку більшості автобуса. Я повернулася і пояснила все те саме людям, і чи їм принципово дивитися російське кіно, пропонувала його вимкнути. На нас почала кидатися якась жінка, яка їхала назад з Італії і що їй байдуже на каком язикє і що ми вбивці, що їздимо на війну, що вона нас туди не посилала. Решта автобуса просто промовчала»,-згадує дівчина.

Крім того, коли дівчата хотіли зняти конфлікт на камеру, водій почав вибивати з рук телефон. Дівчина розповідає, що ще перед поїздкою водій в хамському тоні наказав з’явитись на посадку в автобус о 18:30 і ні хвилиною пізніше (квитки були на 19:00), бо інакше він поїде без них. Натомість сам з’явився 19:06, а вибачення за свою поведінку не приніс.

Конфлікт завершився тим, що пасажири автобуса погодились з водієм, що дівчат потрібно виставити з транспорту, аби ті не заважали їм далі дивитись російське кіно.

«Своїх друзів та читачів я закликаю не вести себе пасивно, коли нас насильно за наші ж гроші на автобусних рейсах запихають продуктом окупанта. Особливо зважаючи на те, що наше право не чути російськомовний продукт окупанта в публічному просторі захищає закон “Про функціонування української мови як державної”. Те, що сталося зараз із нами з Настею – наслідок такого багаторічного толерування й байдужості.», – пише Ярина.

Найжахливіше те, що в коментарях до посту багато людей виступили проти дівчат, а деякі навіть не посоромились ображати їх нецензурною лайкою. 

Варто нагадати, що в квітні Верховна Рада прийняла закон про функціонування української мови як єдиної державної. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.