Субота, 20 Квітня, 2024

Історія та сучасність: як будувався Луцьк

Луцьк – одне з небагатьох міст України, що за свою тисячолітню  історію встигло побувати у складі королівства, кількох республік та, навіть, країн.  Нині воно є центром Волинської області та має чимало туристичних принад, які заворожують та надихають. Далі пропонуємо згадати, як будувалось це місто з сивої давнини і до сьогодні. Далі на lutsk-future.

Історія заснування міста

1

Історики впевнені, що Луцьк – одне із найстаріших міст України. Його було засновано близько тисячі років тому між річками Стир та Грушець. Щоб дізнатись про вік міста, необхідно шукати відповідь у стародавніх літописах. Станом на 1085 рік місто вже доволі непогано розвивалось, тож його вік сягає тисячоліття, коли князь Володимир приєднав Волинь до Київської Русі. Тут же було зведено перепону для всіх можливих загарбників – Луцьку фортецю. Вона витримала облогу та натиск військ, що піднімали чотири князі та стримувало татаро-монгольську орду, але у ХІІІ столітті всі оборонні укріплення було зруйновано. Далі Луцьк став столицею Галицько-Волинського князівства, а на його території почали зводити легендарний Замок Любарта. 

Луцьк під владою Литви та Польщі

1

У XIV столітті Луцьк переходить під владу Литви. Поступово місто стає столицею Литовського князівства та починається його активна розбудова. До Луцька приїздять вірмени, які були знаними будівниками та зводять більшість історичних кам’яних споруд. Інтернаціональне місто мало свою релігійну святиню для своєї громади, систему податей та особливі архітектуру й планування кварталів. Вже за сотню років тут свою резиденцію влаштовує й польський королівський канцлер Альбрехт Радзивілл. Завдяки своїй надзвичайній архітектурі Луцьк почали називати “Римом Волині”. 

Новий виток історії Луцька починається у 1569 році, коли місто перейшло під владу Польщі та перетворилось на столицю нових воєводств. Наступне історичне будівництво у Луцьку почалось у 1619 році, коли православне братство отримало дозвіл на будівництво власної церкви і притулку. Проте, вже до кінця століття місто починає занепадати. Пожежі, повені, епідемії, політичний тиск призводять до закриття шкіл, релігійних установ та спустошення міста. 

Побудова залізниці повернула Луцьку життя, а війни знов загнали у “депресію”

3

У 90-х роках ХІХ століття у Луцьку починають будувати представництво Південно-Західної залізниці. Цей крок вдихнув у місто нове життя. До роботи було залучено місцевих мешканців тож  ситуація значно покращилась. 

Далі для Луцька знов настали важкі часи. Під час Першої та Другої світових воєн місто було зруйновано. У міжвоєнний період Річ Посполита намагалась хоч якось відновити архітектуру, але все було марно, далі чекала гітлерівська окупація. Бурхливо розвиватися місто почало у 60-х роках ХХ століття і до сьогодні. Стартувало будівництво підшипникового заводу, меланжевої фабрики та інших промислових об’єктів, що призвело до стрімкого росту населення. Починається забудова значних житлових масивів: Завокзального та Гнідавського.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.